شب ادراری

شب ادراری زمانی رخ میدهد که کودک ۵ ساله یا بزرگتر نمیتواند ادرار خود را در طول خواب نگه دارد و معمولا یک یا دوبار در شب رختخواب خود را خیس میکند. این بیماری در کودکان کوچک شایع تر است ؛ حدود ۲۰ درصد از کودکان ۵ ساله و ۱۰ درصد از کودکان ۷ ساله رختخواب خود را در طول شب خیس میکنند .خوشبختانه ، با گذشت زمان ، کودک یاد میگیرد با احساس پر بودن مثانه از خواب بیدار شود و نهایتا شب ها بدون اینکه نیاز به ادرار کردن باشد ، بخوابد.

شب ادراری کودکان

مداخلات ساده در سبک زندگی میتواند به کودکان کمک کند شب های خشکی تشک خود را بیشتر تجربه کنند ،از جمله محدودیت مایعات و کافئین قبل خواب ، عادات خواب خوب و بهبود‌ عادات توالت کردن .

در مواردی که شب ادراری بر کیفیت زندگی کودک موثر است و یا زمانی که تغییرات سبک زندگی موفقیت امیز نمیباشد ،کودکان ممکن است نیاز به ارزیابی بیشتر و درمان های اضافی داشته باشند .

هیچ دلیل واحدی برای شب ادراری وجود ندارد ، و در کودکان میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد .

محققان برخی پیوندهای ژنتیکی را کشف کرده اند که نشان میدهد وراثت ممکن است نقشی داشته باشد .بعنوان مثال اگر والدین کودک تا سنین ۵ سالگی رختخواب خود را خیس کرده باشند ، به احتمال زیاد کودک متولد شده از این والدین نیز درگیر همین بیماری میباشد .

سایر علل شب ادراری عبارتند از :

  • ظرفیت کوچک مثانه
  • عفونت های دستگاه ادراری
  • مشکلات ساختاری و اورولوژیک
  • دیابت
  • مثانه نوروژنیک
  • یبوست
  • اپنه خواب

زمانیکه کودک احساس استرس یا نا امنی داشته باشد، نیز ممکن است شب ادراری رخ دهد .اما معمولا این بیماری یک موضوع رفتاری تلقی نمیشود .در عوض شواهد بیشتری وجود دارد که نشان میدهد شب ادراری نتیجه تاخیر تکاملی در روند طبیعی دستیابی به کنترل شبانه است .فرایند طبیعی شامل ترشح هورمونی است که کلیه ها را وادار میکند تا تولید ادرار را در طول خواب شبانه کاهش دهد .این هورمون که وازوپرسین نامیده میشود، در بسیاری از کودکانی که به شب ادراری مبتلا هستند به اندازه ی کافی ترشح نمیشود .

والدینی که کودکان سنین ۵ سال به بالا دارند و کودک انها به مشکل شب ادراری مبتلا است، بهتر است با یک متخصص اورولوژی اطفال مشورت کنند و در اغلب موارد نیاز به بررسی اورودینامیک ، سونوگرافی کلیه ها و مجاری و آزمایش ادرار هستند .

پزشک میتواند برای کمک به مناسب سازی درمان و اطمینال از اینکه مشکل پزشکی ای که منجر به شب ادراری شود مانند بی ثباتی مثانه ( انقباضات ناخواسته مثانه ) یا دریچه های پیشابراه خلفی ( یک بیماری مادرزادی در پسران که در ان لوله ای که ادرار را از بدن خارج میکند دارای بافت اضافی میباشد ) وجود نداشته باشد ، تاریخچه ی دقیق عادات دفع و عادات روده کودک شما را بررسی نماید .

گاهی اوقات اقدامات ساده مانند استفاده از نمودار و برچسب های رنگی مورد علاقه کودکان ، استفاده از زنگ هشدار برای بیدار شدن کودک در صورت خیس کردن رختخواب ، میتواند مفید باشد . شب ادراری هیچگاه برای کودک شما مضر نیست هر چند که تاثیر بسزایی بر عزت نفس کودک میگذارد .

اگر فرزند شما از حضور در کمپ یا خوابیدن در مکان های شلوغ کنار دیگر اعضای خانواده خجالت میکشد ، ممکن است بخواهید با اورولوژیست کودک خود در مورد درمان های زیر صحبت کنید :

  • اصلاح رفتاری ( منع مصرف مایعات برای کودک مثلا از ساعت ۸ شب به بعد )
  • آلارم درمانی ( سیستم های زنگ خطر که به شما توضیح خواهیم داد )
  • درمان دارویی که جایگزینی برای هورمون وازوپرسین باشد .